Update jouw cv met deze tips

Tijdens ons werk zien wij veel cv’s voorbijkomen. Van hele creatieve en professionele cv’s, tot compacte niemendalletjes. Het opstellen van een cv lijkt op het eerste oog makkelijk, maar is toch vaak moeilijker dan gedacht. We helpen je graag op weg. Dus ben je bezig met solliciteren en is het tijd om je cv een update te geven? Check dan eerst onze tips!

1) Geen burgerlijke staat op cv vermelden

Je hoeft je burgerlijke staat niet op je cv te vermelden. Het mag voor een werkgever niets uitmaken of je wel of niet getrouwd bent en of je wel of niet samen woont. Doorgaans is de informatie niet relevant en een tikkeltje ouderwets om te vermelden op je cv. Lekker weglaten dus! 

2) Voeg een recente foto van jezelf toe

Een beeld zegt meer dan duizend woorden! Er is uit onderzoek gebleken dat de combinatie naam én beeld beter blijft hangen; plaats daarom altijd een recente foto op je cv, zodat je toekomstige gesprekspartner niet voor verrassingen komt te staan tijdens de eerste kennismaking. 

3) Houd het kort

Houd er rekening mee dat een werkgever maar een paar minuten de tijd heeft om je cv te bekijken. Op langdradige verhalen over het eerste zwem- of typediploma zit niemand te wachten. Heb je in het verleden banen gehad die niet relevant zijn voor deze nieuwe functie? Houd de informatie hierover dan bij een enkele regel of laat het helemaal weg. Noteer vooral de meest relevante informatie. Wees concreet in wat je hebt gedaan en maak dat in één oogopslag duidelijk door bijvoorbeeld bulletpoints te gebruiken: dat maakt het scannen van een cv een stuk makkelijker voor de lezer.

4) Maak duidelijk waar je voor staat

Schrijf onder je persoonsgegevens een korte introductie over jezelf; wie je bent, waar je voor staat en waarom je juist op deze functie solliciteert. Dit zorgt voor een geheugensteuntje tijdens het gesprek en is goede informatie voor de potentiële werkgever!

5) Maak je cv opvallend, maar houd het zakelijk

Door een mooie lay-out te gebruiken, springt jouw cv tussen de rest uit. Zorg dat je het niet overdrijft, want het blijft zakelijke correspondentie. Probeer niet op te vallen door een bijzonder lettertype te gebruiken. Dit gaat ten koste van de leesbaarheid en je loopt het risico dat de werkgever erop afknapt.

6) Maak een lijst met vaardigheden

Lijsten (weer de bulletpoints) zorgen voor overzicht en zijn prettig om te lezen. De werkgever kan snel zien wat je te bieden hebt en het is een eenvoudige manier om jezelf te verkopen. Zorg voor aansluiting met de functie en noem dus geen irrelevante vaardigheden.

7) Schrijf- en typefouten

Denk eraan dat jouw sollicitatie ook je visitekaartje is. De meeste recruiters laat een cv links liggen wanneer ze een schrijf- of typefout tegenkomen. Dit kan namelijk het signaal afgeven dat je de sollicitatie niet serieus neemt of de taal niet beheerst. Maak dus geen schrijffouten en kijk goed naar je taalgebruik. Twijfel je? Laat je cv door iemand lezen en controleren. Better safe than sorry! 

Hulp nodig bij je sollicitatie? Bekijk hier wat Frame voor je kan betekenen of neem direct contact met ons op.