Wat als je wel wilt maar niet kan… wat dan?

Het werkfittraject van Stef
Donderdag 10.00 uur
Vanochtend had ik Stef op de intake voor een Werkfit traject. “Gaan we naar de sportschool of op de home trainer zitten”? grapte hij van de zenuwen bij binnenkomst. Stef wil graag werken, maar kan niet. Omwille van zijn privacy verklap ik alleen dat hij medische klachten heeft.  In werkelijkheid is Stef niet zijn echte naam en Stef zou zo maar Steffie kunnen heten. Dat je het weet!

Wat als je wel wilt, maar niet kan?

Stef vertelde dat het hem niet goed ging en tamelijk zenuwachtig naar hier kwam.  Hier, is re-integratiebureau Frame BV.  Met knikkende knieën verscheen hij aan onze burelen. Via het UWV mag hij zelf een bureau kiezen waar hij een werkfittraject ingaat. Al snel werd duidelijk dat er, alles bij elkaar opgeteld, veel stress in hem omging. De verzekeringsarts van het UWV, Netflix dat voor Stef niets nieuws meer heeft en spanningen thuis. Het allerliefste wil Stef gewoon weer aan het werk. Maar hij kan nu niet, hetgeen hem een bandeloos frustrerend gevoel geeft dat grenst aan uitzicht- en radeloosheid.

Wat is het antwoord op de vraag:  als je wel wilt maar niet kan, wat dan? Nou… een allesomvattend, uitsluitend en panklaar antwoord is er niet. Maar ik haalde vanmorgen mijn pen uit de aanslag. Schoof mijn notitieblok opzij en verborg zijn CV eronder.

Ik leunde achterover en Stef deed zijn verhaal. Hij liep helemaal leeg. Dat moest, dat was goed, dat voelde ik. Ik zorgde ervoor dat hij zag én voelde dat ik luisterde en sneed het onderwerp werkfit aan. Stef anticipeerde door de grap die hij bij binnenkomst maakte, te herhalen.

Werkfitblog

Stap voor stap

“Stef” zei ik, “de komende maanden help ik jou stap voor stap bij het uitvinden van jouw reële kansen op de arbeidsmarkt”. Dat veroorzaakte paniek:  “ik kan nog niet werken” zei Stef. “Ik help je niet aan een baan” was mijn reactie. “Ik leer je met je eigen gereedschap te werken waarmee je aan de weg die naar werk leidt, timmert.

Kwaliteiten, vaardigheden en persoonlijke effectiviteit, waarmee je aan jezelf werkt. Zodat jij weer met zelfvertrouwen de arbeidsmarkt op kan gaan, en jij op jouw manier weer kan terugkeren in het arbeidsproces. Wanneer je die laatste stap zet, dat is van latere zorg. Maar geloof me: samen groeien we ernaar toe! Zonder sportschoenen en trainingspak. “Hoewel”, redeneerde ik hardop, “als een moment erom vraagt, dan duiken we, om fris te blijven, echt wel de hei op”.

Weer zin

In de deuropening gaf Stef me een goede hand. Zo een die bij een kennismakingsgesprek voor een baan, niet misstaat. “En in mijn eigen tempo?” Vroeg hij. “ In jouw eigen tempo maar wel rekening houdend met de tijd die er voor staat”. antwoordde ik. “We moeten wel in beweging blijven. Meters maken noemen we dat hier bij Frame.

Het is en blijft een fittraject.

In plaats van weerzin, krijg je weer zin in werk.

Roel Soffers

Frame bv

Werkfitinfographic

Meer weten over Werkfittraject van het UWV;

Werkfitlink