Rouwen

Rouwen heeft als basis dat je iemand of iets wat je dierbaar is verliest. Je raakt iemand (of iets) kwijt uit je leven. En dat veroorzaakt een storm van emoties. Rouwen kan vele oorzaken hebben, we zullen ons in deze blog richten op het rouwen van het verlies van een baan.

Gepaard met het verliezen van een baan kan verliezen van loopbaanperspectief, carrière, eigenwaarde, mogelijkheden, gezondheid gepaard gaan. Het is een precaire situatie, die wij vaak bij onze coachingskandidaten meemaken.

Rouwcurve

Wellicht ken je de rouwcurve van Kübler-Ross, deze geeft aan welke fases er zijn wanneer je rouwt. De rouwcurve is goed toepasbaar als het gaat om rouwen over het verlies van je baan. De curve kan inzicht en (h)erkenning geven in het proces.

Rouwcurve

Rouwcurve van Kübler-Ross

Uiteraard willen we erbij vermelden dat niet alle rouwprocessen op deze manier verlopen. Deze curve is een indicatie van alle opeenvolgende emoties. Per persoon kan er een mengelmoes van emoties doorheen lopen.

Hiernaast kun je schematisch zien hoe de curve eruit ziet. In de curve staan emoties beschreven die doorgaans opeenvolgend doorleefd worden.

Emoties

De rouwcurve geeft aan dat er een gigantisch veel verschillen emoties door je heen gaan wanneer je verlies te verwerken hebt.

Shock, verdoofd, ontkenning, woede, zorg, angst, verdriet, apathie, berusting, acceptatie, loslaten. Achtereenvolgens komt er ruimte voor nieuwe plannen en mogelijkheden, persoonlijke ontwikkeling, zingeving en integratie.

Ten slotte

Herken jij je in de curve? Heb je recentelijk je baan verloren, of verwacht je dat je deze gaat verliezen? Weet dan dat deze emoties ‘logisch zijn’. Wees niet te streng op jezelf. Wellicht kun je iemand vinden die samen met je de stappen in de rouwcurve kan doorlopen. Want je ziet, hoe meer je aan de rechterkant van de curve terecht komt, hoe meer nieuwe plannen er komen, meer kansen, persoonlijke ontwikkeling en integratie van dit alles. Hoe mooi is dat.

Mocht je iemand anders herkennen in deze curve, dan hopen we dat inzicht in deze rouwcurve een steuntje in de rug kan bieden.

Wil je meer weten? Bel of mail ons gerust.

Frame is een kleinschalig bureau voor re-integratie, outplacement en loopbaanbegeleiding. Wij geloven in eigen kracht en verantwoordelijkheid. De sleutel tot succes heb je zelf. Frame zorgt voor de juiste aanpak. Heb je behoefte aan arbo- of loopbaanbegeleiding? Neem gerust contact met ons op.