zakelijk flirten

FAQ’s van zakelijk flirten

Deze week hebben we met Kennisdeler ons verdiept in het wel en wee van Zakelijk Flirten. Samen met de vaste kern en een aantal introducees hebben we de avond gevuld met onze ervaringen, vragen, visie en twijfelpunten m.b.t. Zakelijk Flirten. En dat allemaal op de Frame – locatie in Bavel.

Zakelijk flirten, met charme contact maken.

Aan de hand van de veel gestelde vragen, leg ik in deze blog uit hoe de avond verlopen is. Terwijl je leest, ben je vrij om mee te flirten. Stel je voor dat je een gesprek aan gaat met iemand, omdat je iets wil bespreken met deze persoon. Stel je voor dat dit nou net níet de collega / klant / medewerker is waar je graag mee samenwerkt. Maar iemand die jij van nature eerder ontwijkt. Of liever mailt dan samen gaat lunchen. Geef maar zachtjes toe, je weet wel wie ik bedoel, en dat is prima.

Ik merk soms dat er geen klik is, geen verbinding. Hoe kan ik dan zakelijk flirten?

Dan ben jij aan zet, dan ‘moet’ jij zorgen dat er thema’s zijn waarop je wel de verbinding tot stand kan brengen. De verschillende belangen uiteenzetten, betekent dat je verder uit elkaar komt te staan. Dus, laat de agendapunten even los, en focus je op de persoon die tegenover je zit. Wellicht kun jij iets vinden wat jullie beiden interessant vinden. Een sport, een vakantieland, de missie van het bedrijf, de meerwaarde van het product, woonplaats, iets.

Kan ik wel authentiek blijven, als ik meebeweeg met anderen?

Ja. Meebewegen wil zeggen dat je interesse toont in de ander, oprecht. Betekent in de praktijk dat je luistert naar onderwerpen die jou in eerste instantie niet veel interesseren, maar omdat de persoon wel interessant is, kun jij een mooi gesprek tot stand brengen. Ongeacht het onderwerp.

Een ‘oeps-moment’ wat is dat?

Ik heb er veel, heel veel. Momenten in mijn leven die ik bestempel als ‘oeps- momenten’. Je kan het ook fouten, falen, mislukkingen, ongelukken, pech, noemen. Deze momenten helpen mij te herinneren dat geen van ons een zondagskindje is. We doen allemaal ons best, en soms loopt dat af in een ‘oeps’. Het delen van deze momenten, tijdens zakelijke gesprekken zorgt voor een persoonlijk contact, ook (of juist) wanneer er veel op het spel staat.

Hoe komt het dat zoveel mensen het moeilijk vinden om een compliment te ontvangen?

Ik heb daar geen officieel onderzoek naar gedaan. Ik heb veel mensen horen vertellen over waarom het moeilijk is. Een compliment, iets positiefs te horen krijgen, wordt regelmatig als voorbode voor een leerpunt / feedback/ commentaar gebracht. Vaak door iemand in een hogere functie, zoals manager / leidinggevende / docent. Een compliment is bij veel mensen gekoppeld aan het gevoel van ‘jezelf schrap moet zetten, nu komt het slechte nieuws’. Je hebt vandaag hard gewerkt, maar… Dit heb je goed opgelost, maar wil je volgende keer….Je hebt afgelopen jaar veel geleerd, maar ik wil je leerpunten bespreken… Tijdens zakelijk flirten geef jij een compliment, zonder vraag, zonder toevoeging, zonder wens, zonder iets.

Goed gedaan!

Wil je meer weten, de training zakelijk flirten omvat twee avonden, en staat weer op het programma op 26 september en 10 oktober 2017 van 19:00 tot 21:30. Incompany worden tijden en data persoonlijk gepland.

Meer weten: kijk hier