Solliciteren is vaak gewoon een kwestie van doen

Soms is het heerlijk om even zwart wit te denken. Daarom doe ik dat nu eens. In dit stukje. Over het onderwerp solliciteren. Je kunt schriftelijk solliciteren of in een gesprek. Open of op een vacature. Via jouw netwerk of bellen of langsgaan. Je kunt zelfs solliciteren naar een pak slaag. Of: “jij solliciteert naar je kamer als je zo blijft doorgaan manneke”,  zoals mijn moeder mij in bepaalde fases van mijn leven welhaast dagelijks waarschuwde. Tsja solliciteren is vaak een kwestie van gewoon doen. En ik kan het weten want zoals u hierboven kunt lezen solliciteer ik van kinds af aan.

Solliciteren is een kwestie van doen. Dat is een boude uitspraak. Maar niets is minder waar. Acht jaar geleden stopte ik met roken en raakte sindsdien geen sigaret meer aan. Voor mij geen stoppenmetrokencoach, geen antirook chewing gum, geen rookhulplijnen en vooral geen pijltjes in mijn oren. In dat laatste verloor ik enige tijd geleden mijn vertrouwen toen een goede vriendin met pijltjes in haar oren, een Marlboro rookte op mijn feestje. Ze verklaarde heus! te zijn gestopt en dat deze sigaret buiten mededinging werd opgerookt. Ik wilde stoppen met roken en vond er de motivatie voor en ik stopte.  En geloof me! Mijn sterren stonden ook wel eens niet gunstig en dusdanig dat slechts één sigaret troost kon bieden. Maar ik deed het niet want stoppen met roken is vaak gewoon een kwestie van doen.

Vorige week zaten wij van Frame, feestelijk aan tafel met Monique Stolting Daalmans en Caroline van Beek van Haperen. Ik verwijs u graag naar de foto. Wij mochten beide dames begeleiden naar een nieuwe baan. Met succes! Nu kan ik er allerlei Frame succesformules op loslaten, die overigens hout snijden, maar dat doe ik niet om de simpele reden: solliciteren is vaak gewoon een kwestie van doen. Monique en Caroline zijn er het voorbeeld van. Zij zijn gaan solliciteren. Met enthousiasme, daadkracht en professionaliteit. Met plezier en met overtuigingskracht. Wij wensen deze toffe dames heel veel succes in hun nieuwe banen die zij gewoon gaan doen.

Vanochtend stond ik even op de weegschaal nadat ik in de badkamer mijn vrouw had verteld over mijn inspiratie voor deze blog. Over mijn schouder keek ze mee op het digitale scherm van dit onheilspellend apparaat en fluisterde zachtjes in mijn oor: “schatje zou afvallen ook een kwestie zijn van gewoon doen”?

Roel the world