cv

Het cv; de 6 don’ts

Is het tijd om je cv te maken?

Check dan eerst onze 6 don’ts!

Wij krijgen veel cv’s  te lezen. Van hele creatieve en professionele cv’s,  tot compacte niemendalletjes. Nu kunnen we daar boeken vol over schrijven.  In plaats daarvan hebben Roel en Heidi een kort overzicht gemaakt van de zes meest gemaakte ‘ergernissen’ op een cv. De zogenaamde; don’ts

1) Burgerlijke stand:  gescheiden, of alleengaand door het leven of … niet getrouwd voor de kerk

Allereerst is het burgerlijke staat, en niet stand. En doorgaans is de informatie niet relevant. Gebruik geen woorden die een negatieve bijsmaak hebben, houdt het positief en zakelijk.”

2) Een foto op het cv van jaren (!) geleden

Net zoals jouw foto, spreekt dit punt voor zich. Zorg voor een recente foto op je cv, zodat je toekomstige gesprekspartner niet voor verrassingen staat tijdens de eerste kennismaking. Heidi: “Het is mij al vaak overkomen!  Op het cv zie ik een dame van begin de dertig, bij binnenkomst blijkt mevrouw halverwege de veertig te zijn.”

3) Reden van ontslag benoemen

We lezen vaak redenen van ontslag op het cv, zoals ‘het uitzendbureau heeft mijn contract niet verlengd’, ‘ik ben gestopt’ Ook ‘reden onbekend’ en  ‘ik heb in de WW gezeten’ komen voorbij. De tip van Roel; “niet doen! Je hoeft niets te verzwijgen, zeker niet. Maar leg de aandacht op iets positiefs en benoem in je cv bijvoorbeeld alleen je begin en eind datum.”

4) Geen werkzaamheden te benoemen

Wanneer in een cv alleen maar een functie vermeld staat, is het lastig in te beelden wat je ervaring precies inhoudt. Bijvoorbeeld ‘verkoper’ dit is een zeer onduidelijke functie. Vertel waar je verantwoordelijk voor was als verkoper, bijvoorbeeld  het openen en sluiten van de winkel, etalage, acquisitie, relatiebeheer, roosters, of…?

5) De nadruk leggen op niet afgeronde opleidingen

Heb je meerdere opleidingen niet afgemaakt, maak er dan geen probleem van. Leg niet de nadruk daarop door steeds toe te voegen; opleiding niet afgemaakt, geen diploma behaald, etc. 

6) Niet benoemen van het soort vrijwilligerswerk

Dit punt lijkt op punt 4, ja klopt! We zien veel cv’s waarin bijvoorbeeld staat “2012 – heden Rode Kruis vrijwilliger” Duidelijk toch, denkt de schrijver. Compleet onduidelijk, denkt de lezer. Het is onmogelijk in te schatten wat jij bij het Rode Kruis voor vrijwilligerswerk gedaan hebt. Dus, wees concreet, wat waren je taken, verantwoordelijkheden, projecten, etc.

We wensen jullie veel succes. Mocht je meer willen weten, vraag het ons gerust of kom eens naar onze workshops.

Dat valt nog niet mee,  zo’n cv.

 

 

Heidi & Roel